Als je er nog nooit bewust voor hebt gekozen om vaker vegetarisch te eten, dan kan het best lastig zijn om die stap te zetten.Meer Dan Broccoli helpt je met tips en het maken van de eerste stap.
Meer Dan Broccoli maakt het je zo makkelijk mogelijk om vaker vegetarisch te koken. Wij delen recepten die al met liefde zijn uitgeprobeerd, introduceren lekkere vleesvervangers, geven een maandelijks receptenplan, en beginnen met bekende smaken en gerechten. Maar toch, we houden van onze gewoontes. Dus het is niet makkelijk om een verandering te maken wat je eet, zelfs al is dat ‘maar’ één keer per week.
Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen in ons verhaal, heeft het me een paar jaar gekost voordat ik volledig overstapte op een vegetarisch dieet. Over de jaren heen heb ik nieuwe gewoontes ontwikkeld die me hielpen bij het plannen van meer vegetarische maaltijden. Hier zijn mijn drie tips om vaker vegetarisch te eten.
1: Plan vooruit
Als je vooraf besluit wat je in een week gaat eten bespaar je niet alleen tijd tijdens de week, maar het maakt het ook makkelijker om een kleine verandering te maken. Meer Dan Broccoli publiceert elke vrijdag een nieuw artikel. Dus probeer een dag te vinden in de week erna waarop jij tijd hebt om een nieuw gerecht uit te proberen. Kies een dag waar je nog niet zoveel te doen hebt in de avond (niet je sportavond dus) of een dag waar je in het algemeen wat minder druk bent.
De volgende stap is ervoor zorgen dat je al de ingrediënten al in huis hebt. Dit neemt nog een barrière weg om iets nieuws te proberen. Zorg ervoor dat de dag die je gekozen hebt om vegetarisch te koken pas plaats vindt nadat je je (wekelijkse) boodschappen hebt gedaan. Maak je geen zorgen als dat betekent dat jouw planning net iets anders is dan Meer Dan Broccoli (bijvoorbeeld omdat je midden in de week boodschappen doet).
Het belangrijkste is dat je besluit op welke dag van de week je vegetarisch gaat koken. Al je andere ideeën voor je maaltijden die week en boodschappen doen, blijven hetzelfde. Op deze manier gebruik je je al bestaande gewoontes om een nieuwe gewoonte te creëren. Dit is een techniek dat heet ‘habit stacking’ (artikel in het Engels).
2: Maak een collectie
Nu dat je de tijd hebt gecreëerd om iets nieuws te proberen, heb je nog wel de instructies voor het gerecht nodig. Meer Dan Broccoli geeft je nieuwe recepten om uit te proberen. Maar wat als je iets anders wil koken? Of een extra vegetarisch gerecht wil maken? Tip twee zorgt ervoor dat je recepten verzamelt die jou inspireren.
Waarom? Het helpt je met je motivatie. Als ik zin heb om iets nieuws te proberen, blader ik vaak door mijn receptenmap om te zien waar ik zin in heb. Vaak zie ik dan ook recepten die ik al een tijdje niet meer heb gemaakt maar die ik wel erg lekker vond, en dan maak ik die weer.
Klinkt logisch toch? Hoe vaak kom jij niet een recept of een foto van een lekker uitziende maaltijd tegen online of in een boekje? En hoe vaak sla je dit dan op of bewaar je het? Waarschijnlijk niet zo vaak. Maar je hebt wel vaak inspiratie nodig om te bepalen wat je elke week / dag eet. Als je een collectie begint, of dat nou online is of in een fysieke map zoals ik heb, dan is het makkelijker om te besluiten wat je gaat koken. En je vergeet lekkere maaltijden die je bijvoorbeeld op Instagram voorbij zag komen ook niet zomaar. Bonus: het maakt het ook makkelijker om een vegetarische maaltijd te kiezen.
Een collectie helpt je ook om nieuwe ingrediënten uit te proberen en om bij te houden hoe je dingen het beste voorbereid. Mijn verzakelijk bestaat bijvoorbeeld niet alleen uit nieuwe recepten die ik nog wil proberen en mijn favoriete recepten, maar ik heb ook artikelen met tips over welke groenten in welk seizoen zijn, en uitleg over hoe je sommige producten gebruikt.
3: Heroverweeg je favoriete maaltijd
Ik bewaar alle recepten en maaltijden die er lekker uitzien, of ze nou vegetarisch zijn of niet. Waarom? Simpel: er zijn tegenwoordig genoeg lekkere vleesvervangers te verkrijgen om bijna elke maaltijd vegetarisch te maken — je kunt zelfs een hamburger eten!
Dus denk eens na over jouw favoriete maaltijd: kun je ook een vleesvervanger gebruiken? Of kun je het vlees zelfs helemaal weglaten, en misschien een ander ingrediënt toevoegen dat ook genoeg eiwitten bevat?
Om je hiermee te helpen, raad ik je aan om gewoon eens langs de vegetarische producten te lopen in de supermarkt. Een goed begin is het halve werk!