Meer Dan Broccoli helpt je om vaker vegetarisch te eten met makkelijke recepten en inspiratie om iets nieuws te proberen. We vragen je niet om je hele identiteit te veranderen, maar dagen je uit een keer per week iets nieuws te proberen. Met als doel onze negatieve impact op het klimaat te minimaliseren.
Iedereen kan meedoen met Meer Dan Broccoli! Het maakt niet uit of je nog nooit vegetarisch hebt gekookt of al jaren vegetariër bent. Zolang je nieuwsgierig bent over hoe je vaker vegetarisch kunt eten, ben je hier aan het goede adres. Veel van de gerechten zijn ook makkelijk vegan te maken, of ze zijn al vegan, dus als je nog een stap verder wilt dan is Meer Dan Broccoli ook zeer geschikt.
Er bestaat nog steeds een stigma dat vegetarisch eten saai is of voor ‘een bepaald soort persoon’, met de nadruk op groente of op voor (traditioneel Nederlandse begrippen) onbekende ingrediënten zoals quinoa. De naam Meer Dan Broccoli komt van het idee om te laten zien dat vegetarisch eten niet moeilijk hoeft te zijn en dat het niet alleen maar groente is, zeker dankzij vleesvervangers. De traditionele Nederlandse gerechten zijn tegenwoordig goed vegetarisch te maken. En tja, waarom broccoli is uitgekozen? Gek genoeg is dat Jennifer’s lievelingsgroente!
Jennifer is al jaren bezig met het bijhouden van recepten om zo haar eigen collectie te maken. De recepten komen uit kookboeken, websites, Jumbo en vergelijkbare krantjes, en van familie. Dit zijn niet alleen vegetarische gerechten maar elk gerecht dat haar aanstaat slaat ze op, wat betekent dat ze ook heel veel aantekeningen heeft over hoe een recept vegetarisch te maken en wat de beste vleesvervangers zijn. Meer Dan Broccoli deelt de aangepaste recepten, inclusief aantekeningen en notities die Jennifer heeft verzameld en waar mogelijk een link naar het originele recept. Zo weet je zeker dat alle recepten al een goed aantal keer zijn uitgeprobeerd – met aandacht en liefde!
Onderzoek heeft aangetoond dat de hoge mate waarin we in het Westen vlees eten direct bijdraagt aan klimaatverandering. Een kwart van de broeikasgassen komt van voedsel, en meer dan de helft daarvan komt van dierlijke producten. Van die dierlijke producten komt de helft van de emissies van de consumptie van rundvlees en lamsvlees. Minder vlees eten, en voornamelijk minder rood vlees, is dus een belangrijke stap die we allemaal kunnen maken om zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Je hebt misschien al gemerkt dat er een kleine ‘Carbon calculator’ onderaan elke pagina staat. De reden hiervoor is dat het internet zelf ook veel energie verbruikt, en de berekening laat zien wat de CO2-voetafdruk is van elke pagina op deze website. We proberen die voetafdruk zo klein mogelijk te houden dus daarom hebben we gekozen voor een simpel design en zo min mogelijk foto’s (de enige foto’s die je zult tegenkomen zijn de illustraties bij de recepten, zodat je weet wat je kookt!).
Ja, zeker! Er is tegenwoordig heel wat informatie te vinden over klimaatverandering. En dat kan best wel overweldigend zijn. De NOS heeft daarom een handig filmpje gemaakt (link opent in YouTube). Het duurt 30 minuten maar is ingedeeld in 3×10 minuten met de focus op: klimaatverleden, klimaatheden, en klimaattoekomst.
Wij berekenen de impact met behulp van de BBC Climate Change Food calculator. De resultaten die wij presenteren zijn gebaseerd op hoeveel mensen meedoen aan Meer Dan Broccoli en gaat er van uit dat zij één à twee keer per week rundvlees laten staan. Wil je ook meedoen? Schrijf je dan hieronder in!
Doe mee
Laat je gegevens hier achter om de maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste recepten en kunnen we bijhouden hoeveel mensen mee doen aan Meer Dan Broccoli. Op die manier kunnen we onze totale impact berekenen. Samen bereiken we meer!